Въведете име на хотел или част от име. За да видите всички хотели натиснете тук.

 

Времето, Варна

English
Bulgarian
Deutsch
Francais
Russian
Българските манастири в:
Рила Планина, Пирин Планина, Родопи , Балкан (Стара Планина) , Витоша , Скални манастири

СТАРА ПЛАНИНА (БАЛКАН)

Стара планина, известна още като Балкана, е най-дългата, най-голямата и най-българската планина у нас. Простряла се е по дължина на страната, от границата със Сърбия до Черно море, на повече от 550 км по въздушна линия. Като рибя кост обхваща територията на България и така е вплетена в нейната снага и в историята ґ, че отдавна се е превърнала в символ, в крепост на българския национален дух. С 2376-те метра на най-високия си връх Ботев, тя е на 3-то място по височина сред българските планини. Разделя България на Северна и Южна.Името на Стара планина е свързано с хилядолетното минало на нашите земи. Най-стари са наименованията Хаймон, Хаймос, Хемус (от тракийски произход) със значение - било, водораздел, граница. По-късно отделни нейни дялове получават различни наименования - Сребърна планина, Маторние гори, Зигос, Им планина. Името Стара планина се появява за първи път през 1533 г. в пътеписа на далматинския пътешественик Антун Вранчич. Името Балкан обаче е по-старо. Има различни предположения за неговия произход и въпреки че не е официалното име, именно то е най-популярно през последните няколко века. От Балкан произлиза и наименованието на нашия полуостров - Балкански, наричан често с обобщаващото име Балкани.


Troyan Monastery
click on image to view big picture

На територията на стара планина съществуват много манастири:: Троянският манастир “Успение Богородично” лежи около 10 км. югоизточно от стария балкански град Троян в полите на Стара Планина. Построен на около 400 м. надморско равнище, най-големият манастир в Балкана е ограден от красиви гори и р. Черни Осъм, която придава на мястото допълнителна привлекателност. Манастирският комплекс е много добре развит като туристическа атракция с множество магазинчета за сувенири, заведения и места за забавления наоколо.


Arbanasi Monastery
click on image to view big picture
Арбанашки манастир “Света Богородица” се намира в началото на с. Арбанаси, на 5 км. от гр. Велико Търново в посока Горна Оряховица. Той е един от няколкото духовни обители около старата столица на България, които пазят в себе си тежки спомени от османското нашествие. Посещението на този манастир може бъде част от приятен ден или уикенд в старинното Арбанаси. В другия край на селото има още един манастир – “Св. Никола”.

 

Батошевският манастир се намира на няколко километра над село Батошево.Според надпис върху мраморна плоча, изложена в музея на село Батошево, манастирът е основан през 1250г. по времето на Цар Михаил Асен, манастирът е разрушен до основи и изграден отново през 1836 г.


Drianovo Monastery
click on image to view big picture

Дряновският манастир е построен в началото на 12 век . Съществуващите згради са издигнати през 1845 г . Иконостаса е направен през 1876 ,В манастира се намирала една от главните квартири на БЦРК в Търново и в него често са пребивавали Васил Левски и Георги Измирлиев. По време на Априлското въстание отрядът на поп Харитон и Бачо Киро се насочил натам и превърнал Светата обител в своя крепост. Манастира бива разррушен и опожарен , съграден отново през 1880 г .

Етрополския манастир води началото си още от годините на Втората българска държава.По време на османското владичество светата обител е опустошена.В края на 16-ти век е възстановена отново.Манастирският храм “Св. Троица” съществува в подобен на сегашния си вид от 1858 г. и днес той се смята за забележителен паметник на българската култова архитектура от епохата на Възраждането.

Според преданието Гложенският манастир е построен през 13-ти век, когато по тези места се заселва украинският княз Георги Глож с благословията на цар Иван Асен II. В близост до кръстеното на него село Гложене и река Черни Вит той основава света обител, посветена на Св. Георги Победоносец, икона на когото носи със себе си.Манастирският храм е създаден с основаването на новия манастир през 14-ти век. Бил е богато украсен със стенописи, които за съжаление просъществуват до 1913 г. когато земетресение срива до основи църквата. Днешната черква е построена през 1951 г. върху основите на старата и предствлява сравнително тясна, но висока постройка.

Капиновският манастир “Св. Никола” е построен край река Веселина в полите на красивия Еленски балкан.Манастирската църква съобщава, че още през 1272г. на това място е бил издигнат храм, наименован “Св.Троица”.Последната реконструкция на манастира датира от началото на 19в. През 1835г. е изградена днешната манастирска църква, а през 1864г. Масивни дървени порти и стръмни стъпала от камък извеждат в манастирския двор, в средата на който се издига манастирската церква. В нея се съхранява богата колекция от икони, сред които икона на Св.Богородица

Клисурският манастир датира от времето на Второто българско царство – в първоначналния си вид е построен през 1240 г. . През 1862 г. светата обител е напълно разрушена и изгорена , а богомолците и монасите са избити. В близък до сегашния си възрожденски стил е възобновен през 1869 г. от първия ктитор на манастира архимандрит Антим Дамянов, а през 1891 г. църквата “св. св. Кирил и Методи” е официално осветена от Видинския митрополит.

Лопушанския манастир е възстановен в близък до настоящия си вид през 1853 г.Манастирската църква “Св. Йоан Предтеча” е осветена през 1856 г. и представлява масивна правоъгълна сграда с пет купола. Украсена е отвън с каменни релефи, докато вътрешната украса не включва стенописи.Лопушанският манастир е разположен на 300 м. надморска височина в Чипровския дял на Стара планина. Впечатлява със своята архитектура, пропорции и каменни пластики, а посещението му остава спомен и за прекрасната планинска местност наоколо.

Черепишкият манастир "Успение Богородично" датира от Второто Българско царство - построен е по времето на управление на Цар Иван Шишман (1371-1393 г.), за което говори документ, съхраняван в Софийския църковен исторически и археологически музей. В периода на османско владичество Светата обител е многократно разрушавана и опожарявана. В края на 16-ти век е реконструирана от св. Пимен Софийски. В годините на национално Възраждане манастирът се превръща в просветно средище.

Чипровският манастир “Св. Йоан Рилски” води началото си от 10-ти век и е един от тридесетте манастира на Първото Българско царство, утвърдили в страната християнската религия и Кирило-Методиевото дело.Манастирът е многократно ограбван, както и частично разрушаван на 6 пъти през 19-ти век, но впоследствие бива възстановяван с дарения от заможни българи.
Интерес в манастирския комплекс представлява кулата-костница, в която се съхраняват костите на някои от жертвите в Чипровското въстание. Интересен паметник на архитектурата и изкуството е и изцяло украсения със стенописи параклис "Св. Атанасий Велики". Любопитен факт от историята на обтелта е, че през 1800 година руският император подарява Евангелие на Светата обител.


© 1997-2009 Анонс 94 AD. Всички права защитени. Златни пясъци, Варна 9007, България
Тази страница е част от официалния сайт на Златни пясъци http://www.goldensands.bg

Last update: Wed, 22 August, 2007 16:36