Въведете име на хотел или част от име. За да видите всички хотели натиснете тук.

Начална страница
Информация
Банки
VIP Хотели & Клубове
Хотели
Изхранване
Балнеология
Конгресен туризъм
Културен туризъм
Спорт
Спортни центрове
За Децата
Атракции
Нощен живот
Ловен туризъм
Екскурзии
Резервации & настаняване
Карта на курорта
Времето, Варна

Language:
English
Deutsch
Français

Българските манастири в:
Рила Планина, Пирин Планина, Родопи , Балкан (Стара Планина) , Витоша , Скални манастири

Скални манастириИвановските скални църкви се намират на 18 км. южно от град Русе. Отличават се от другите запазени скални манастирски комплекси в България с добре запазените си стенописи. За разлика от традиционните манастири, който се състоят от 1–2 църкви , монашеска и стопанска части, в Иваново има разклонена мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом и свързани с пътеки и скални стълби. Църквите при Иваново са неделима част от стотиците средновековни скални църкви, манастири, скитове и отделни отшелнически килии, които през периода Х-ХІV век превръщат долината на река Русенски Лом и нейните притоци в прочуто българско духовно средище..

 

Една малка река, събрала води от Сланник и Лудогорието си проправя път към Дунав. Прорязвайки жълтия льос, мекия и твърд варовик, реката е измоделирала през вековете вълнуващи с живописност и очертание каньоновидни проломи. Чудният свят на Поломието съчетава природен чар и исторически забележителности. Между тях най-характерни са скалните манастири по съставните реки на Русенски Лом - Бели, Черни, Малки, Баниски.
В каменната обител на Поломието се съхранили българската писменост, дух, християнска писменост и съзнание. Монасите - отшелници преписвали божиите книги, рисували икони. Изписаните скални църквици въздействали на християните с чудодейна сила. Селяните от близките села носели дарове от сърце на бедните монаси.
Внимателното око днес открива в монашеските килии издълбани думи , лаконични изповеди, вълнуващи послания. Под тях четем имената на Детко, Радослав, Гостил, Русен, Добрин, Кирил, Герман, Калиник, Герасим, Воислав, Дунав, Драгой, Захе, Тето ... Отдавна те не са между живите. Скалните общежития са пусти. Твърде малко е останало от направеното с даренията на царете Иван Асен II, Иван Алек-сандър, Георги Тертер II, от царица Теодора ... Иманяри безбожници, родени от времето на атеизма, разбиват стените на скалните църкви, чоплят под стенописите, оскверняват гробовете на монасите в търсене на скрити съкровища.
Преди около 40 години бе засипана най-близката до Дунава и Русе скална църква "Света Петка" при строежа на моста над Русенски Лом. Добре, че е запазено нещичко от забележителните стенописи на църквите в местността "Писмата" край Иваново.
Сега единствен е останал скалният манастир, свързан със свети Димитър Басарбовски.

Аладжа манастир е български средновековен скален манастир, който се намира на около 15 км от Варна и на 3 км от Златни пясъци. На турски аладжа означава 'шарен, пъстър'. Аладжа манастир е създаден ок. 12-13 век, но е изоставен в началото на 18 век.


© 1997-2009 Анонс 94 AD. Всички права защитени. Златни пясъци, Варна 9007, България
Тази страница е част от официалния сайт на Златни пясъци http://www.goldensands.bg

Last update: Wed, 22 August, 2007 16:59