Въведете име на хотел или част от име. За да видите всички хотели натиснете тук.

 

Времето, Варна

 

[ language ]
English
Russian

Театър, Опера и Балет

Архитектът на Народния театър в София Никола Лазаров спечелва конкурс за театъра във Варна. Планирано било към него да има казино и лятна сцена, но идеята не се връзвала с нравите през 1912 г. Тогава е положен първият камък. Балканските войни удължават строежа на забележителната барокова сграда. Най-после през 1932 г. театърът е открит и професионалната трупа има къде да играе. Сега сградата е седалище и на театъра, и на операта. През лятото тук се провежда международният театрален фестивал "Варненско Лято".

Варненската опера е регистрирана на 6 април 1947 г. и е официално открита на 1 август същата година. Нейният първи директор е Стефан Николаев, а главен художествен ръководител е известният български певец Петър Райчев.

 

Варненският балет е основан със създаването на Варненска опера. Първият балетмайстор е Асен Манолов. Освен регулярните си участия в оперни, оперетни спектакли и спектакли за деца, балетната трупа осъществявава и самостоятелни балетни постановки. Балетът на Варненската опера е имал самостоятелни изяви в Гърция, Индия, Египет, Германия, Австрия, Швейцария, Румъния.

Репертоарът в стилово и жанрово отношение е богат и разнообразен. Той обхваща една значителна част от оперното наследство на XVIII и XIX век, както и съвременни заглавия. Варненска опера е активен участник в Международния музикален фестивал “Варненско лято” и в редица други художествени форуми.

Варненската опера е гастролирала в Югославия, Чехословакия, Украйна, Италия, Испания, Гърция, Индия, Румъния, Египет, Германия, Швейцария, Австрия и др. От 1999 г. Варненската опера се обединява с Варненска филхармония и продължава дейността си като държавен културен институт под новото название Оперно-филхармонично дружество – Варна.


© 1997-2009 Anons 94 AD. All Rights Reserved. Golden Sands, Varna 9007, Bulgaria
This page is a part of Golden sands resort official web site http://www.goldensands.bg

Last update: Mon, 1 October, 2007 10:36